четвъртък, 20 септември 2012 г.

ПРИТЕГЛЯЩ СВЕТЛИНЕН ЛЪЧ ИЛИ "TRACTOR BEAM"*

Отдавна съм се убедил, че част от фантастиката, която съм чел преди години, лека полека става реалност. Ето дойде и реда на притеглещият светлинен лъч, добре познат на феновете на Стар Трек, както и на разни субекти описващи отвличане от НЛО.

Максуел предсказа налягането на светлината в 19 век, а Лебедев доказва неговото наличие на практика, в началото на миналото столетие и така стигаме до наши дни, когато израелския учен Mordechai Segev предполага, че материалите с отрицателен коефициент на пречупване, изхождайки от известните закони на физиката и оптиката, оказват светлинно налягане, което при някой обстоятелства би трябвало да бъде отрицателно. Тоест, не да отблъскват телата, а да ги привличат.

В материалите с отрицателен коефициент на пречупване, груповата и фазовата скорост на електромагнитните вълни могат да имат различни посоки. Груповата скорост на вълната характеризира енергията на светлинната вълна, а фазовата  - въздействието на светлинната вълна върху срещаните частици.  Mordechai Segev  доказва, че ако тези две скорости са разнопосочни, то ефекта на отрицателното налягане е напълно възможен.

За специалистите и любопитните, публикацията на Mordechai Segev е тук .
*Tractor beam

Няма коментари:

Публикуване на коментар